De Trump-regering wil de hele Cuba-politiek omgooien

Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer. “We gaan uit van de mensenrechten als een engagement met de burgers van de hele wereld”. Het is de eerste keer dat het Witte Huis onder Trump zich uitspreekt over Cuba.

Tijdens de 5de CELAC-top eind januari sprak Raúl Castro de wil uit verder te gaan in de dialoog met de VS, ook met de Trump-regering. Hij herhaalde dat dit uiteraard enkel op basis van respect voor de soevereiniteit van zijn land mogelijk is. Ook herinnerde er hij aan dat de 55 jaar oude blokkade tegen het eiland nog steeds voor veel menselijk leed zorgt en de ontwikkeling van Cuba hindert.

Toch gaan we verder met de actualisering van ons economisch en sociaal model en blijven we verder bouwen aan onze soevereine, onafhankelijke, socialistische en democratische natie op weg naar een duurzame welvaart voor iedereen, besloot de president.

Sinds de dooi in de diplomatieke relaties, die op 17/12/2014 begon met de vrijlating van ‘de Vijf’ tekenden beide landen 22 overeenkomsten. Hoewel het normaliseringswerk dus nog maar pas begonnen is, zijn toch een aantal betekenisvolle eerste stappen gezet:

• Cuba werd van de VS-lijst van terroristische staten geschrapt
• Er werden ambassades geopend in beide landen
• Castro en Obama ontmoetten elkaar drie maal, o.a. bij het officiële bezoek van de VS-president aan Havana
• Rechtstreekse zee- en luchtverbindingen werden opnieuw mogelijk
• De privileges voor Cubaanse immigranten in de VS – die illegale immigratie aanmoedigde, terwijl legale visa zeer weinig werden toegekend door de VS- werden afgeschaft
• Het programma om Cubaanse gezondheidswerkers op missie in het buitenland te laten ‘overlopen’ door hen onmiddellijk jobs te geven in de VS, werd geschrapt

De vraag blijft of Trump de klok zal terugdraaien voor de relaties VS-Cuba.

Cubadebate