Voorziene nummer twee van het VS State Department met duister verleden in Latijns-Amerika, door Trump geweigerd

De hele week werd Elliot Abrams getipt als 2de man van Buitenlandse Zaken.  Omdat hij Trump kritiseerde tijdens diens verkiezingscampagne wil Trump hem toch niet. 

Abrams heeft al dienst bewezen onder George W Bush , maar is het best gekend van zijn betrokkenheid in de Contra oorlogen in Nicaragua, onder President Reagan. 

Tijdens de jaren '80 financierde de VS rechtse paramilitaire groeperingen (de Contra's genaamd) tegen de linkse Sandinistische krachten in het Nicaragua. Er wordt geschat dat minstens 30.000 mensen zijn omgekomen in de gevechten, alsook veel ontheemden.

De regering-Reagan werd later schuldig bevonden aan het schenden van het internationaal recht in hun steun aan de Contra's en het plaatsen van mijnen in Nicaraguaanse havens. Soortgelijke mistoestanden met Amerikaanse steun vonden ook plaats in  Guatemala en El Salvador. Abrams verwierf bekendheid omdat hij het El Mozote bloedbad bagateliseerde en als 'communistische propaganda' beschreef. In El Mozote brachten door Amerikaanse opgeleide Salvadoraanse doodseskaders 1000 burgers om het leven.

In 2012, Abrams getuigde iin een rechtzaak naar voren gebracht door de families van de verdwenen en gestolen kinderen in Argentinië, georganiseerd door de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Abrams verklaarde dat de Amerikaanse regering geloofde dat de mensenrechtensituatie in Argentinie erop vooruit was gegaan, ondanks het feit dat hij op de hoogte was van de baby's die werden gestolen van pro-democratische activisten en vervolgens 'verkocht' aan gezinnen die sympathiek tegenover de militaire juntas stonden.

Nu meer en meer mensenrechtenschendingen uit het tijdperk bekend worden, lijkt Abrams weinig spijt of wroeging te hebben over het dodelijke buitenlands beleid van de VS dat dictators en paramilitairen in het hele continent ondersteunde. "Het geweld is gestopt en dit ten dele als gevolg van de ineenstorting van het communisme in de hele wereld, maar vooral omdat de communistische inspanningen om de macht te grijpen door ons zijn neergeslaan. In dit kleine hoekje van de Koude Oorlog, was de Amerikaanse politiek correct, en het was succesvol", schreef Abrams later in de Amerikaanse National Review toen hij verwees naar de bloedige guerrillaoorlog El Salvador.

Abrams was verwikkeld in het Iran-Contra-schandaal, waarbij de regering-Reagan in het geheim wapens verkocht aan Iran nadat de islamitische beweging de VS gesteunde regering omver had geworpen. Dat geld gebruikte men om de Contra's in Nicaragua te financieren, omdat extra geld voor hen tegenhouden werd door het VS- Congres.

Hij werd schuldig bevonden doordat hij informatie achterhield voor het Congres, tijdens het onderzoek naar het schandaal, maar kreeg later gratie van president George H.W Bush.

Telesur