Free the Five

Laat je stem horen voor de Vijf op dag 5 van elke maand!

Geef de campagne Free the Five een financieel duwtje in de rug

Groot initiatief 2014:

internationale onderzoekscommissie over de zaak van de Vijf

In de vuile oorlog tegen Cuba vielen reeds 3.500 slachtoffers. Toch lopen de terroristen in Miami vrij rond. De Cubaanse regering besliste de terreurnetwerken te infiltreren om verder bloedvergieten te voorkomen. Op 17 juni 1998 overhandigde de Cubaanse overheid een dossier aan het FBI, op basis van door vijf vrijwilligers bekomen informatie. Het FBI arresteerde op 12 september 1998 echter niet de terroristen, maar wel de vijf Cubanen. Ze werden 17 maanden in eenzame opsluiting gezet, wat het contact met hun advocaten enorm bemoeilijkte. De aanklacht luidde “samenzwering met de bedoeling te spioneren” en “samenzwering tot moord”. Dit is een typisch politieke aanklacht, waarbij enkel de intentie – niet de feiten – bewezen moeten worden.

Na een schijnproces in 2001 waarbij de jury werd geïntimideerd, de verdachten en hun advocaten geen vrije toegang kregen tot hun dossiers en getuigenissen ten voordele van de vijf niet weerhouden werden, werden ze in totaal veroordeeld tot 4 maal levenslang en 75 jaar gevangenis! Onder druk van de internationale publieke opinie kregen drie van hen in 2009 strafvermindering.

Ze zitten momenteel in de meest strenge en onmenselijke omstandigheden vast in vijf verschillende staten van de VS, alsof het om staatsgevaarlijke criminelen gaat. De openbare aanklager gaf - een jaar na het proces – zelf toe dat iemand die gezien wordt als een sympathisant van de Cubaanse regering, in Miami nooit een eerlijk proces kan krijgen.

Steun de campagne voor de vrijheid van de Cuban Five!

Wie zijn de Cuban Five?

         Antonio                  Fernando                 Gerardo                     Ramón                      René

 

Weigering van het bezoekrecht aan twee van de echtgenotes

 

 

BijlageGrootte
petitie_Obama_fr_nl_2009.pdf184.14 KB
postcard_to_obama_001.jpg485.8 KB
postcard_to_obama_002.jpg125.28 KB
AI_Cuban_Five_2010.pdf252.86 KB
comite_Free_the_Five_Belgium_2011.pdf33.27 KB