Che

3 oktober 2015

Toen Che in het geheim Cuba verliet om de revolutie te gaan voeren, eerst in Congo en daarna in Bolvia, schreef hij een afscheidsbrief, gericht aan Fidel. Het is vandaag vijftig jaar geleden dat die brief werd bekendgemaakt en voorgelezen.

27 september 2015

Op woensdag 23 september had strijdmakker van Che Guevara Leonardo Tamayo, alias Urbano, een afspraak in het jeugdhuis ROJM te Mechelen. Het was een inspirerend bezoek.

5 augustus 2015

Leonardo Tamayo Núñez  streed aan de zijde van Che Guevara in de Cubaanse revolutie en ging met hem mee naar Bolivia. Hij is een van de drie Cubanen die levend uit die guerrillastrijd  terugkeerden. Hij is een bijzondere gast op Che Presente 2015.

3 april 2015

De docu "Hoy liberé una mariposa" (Vandaag heb ik een vlinder bevrijd)… (2012, 27 min), van de hand van de  journalisten Rodolfo Romero Reyes en Pedro Enrique Moya is beschikbaar op internet.

19 november 2014

Er zijn foto’s van Ernesto Che Guevara opgedoken, die vlak na zijn executie in 1967 zijn genomen. De foto’s zijn van ene Imanol Arteaga, een raadslid in het Noord-Spaanse dorpje Ricla. Hij zou ze verkregen hebben via zijn nonkel Luis Cuartero, die als missionaris werkte in Bolivië in de jaren '60.

21 oktober 2014

De Zwitser René Burri, een van de grootste fotografen van de twintigste eeuw, is maandag in zijn woning in Zürich overleden. Burri, die wereldwijd roem oogstte met zijn portretfoto's uit 1963 van een sigaarrokende Ché Guevara, werd 81.

9 oktober 2014

Vandaag 9 oktober is het 47 jaar geleden dat Che werd vermoord. Voor ICS altijd een bijzondere dag. 18 opeenvolgende jaren organiseerde onze solidariteitsbeweging op de zaterdag dichtst bij 9 oktober, het evenement ‘Che Presente’, een krachtige titel die vertolkt hoe sterk hij nog steeds aanwezig is in de sociale strijd overal ter wereld. 

4 juli 2014

Nu de vierde finale Argentinië-België nadert (05/07/2014) publiceren we een interview van vorige week met de halfbroer van Che: Ramiro Guevara, die in Rosario woont , de geboortestad van Che én van de sterspeler van Argentinië, Lionel Messi.

23 juni 2013

Het inschrijven van de manuscripten van Che in het Register Geheugen van de Wereld heeft grote betekenis want het gaat hier over documenten met universele waarde, zei de Cubaanse ambassadrice bij de UNESCO, María de los Ángeles Flórez.

23 juni 2013

Bij de maffia wordt “il baccio della morte”(de doodskus) gegeven door een maffiose” peter”aan die leden van de familie waarvan de terechtstelling beslist werd. Het bezoek van Régis Debray(1)aan het Boliviaanse maquis kreeg achteraf de eigenschap van een doodskus:  een korte tijd later zal het uitmonden in de verbeten klopjacht op Ché en zijn gemene executie.