Argentijns president Macri krijgt zware verkiezingsnederlaag te verduren.

Zijn uitdager Alberto Fernandez die samen met ex-presidente Kristina Kirchner aan de verkiezingen deelneemt, behaalde  in de eerste ronde 47 procent van de stemmen terwijl hijzelf bleef steken op 32 procent..

De basis van deze nederlaag heeft Macri zelf gelegd door een drastisch besparingsbeleid op te leggen aan de bevolking. In 2019 bereikte de inflatie maar liefst 54 procent. De werkloosheid steeg opnieuw naar 10 procent en de kinderarmoede nam dramatische cijfers aan maar liefst 32 procent. Hij sloot ook een nieuw pact met het IMF gekoppeld aan een zwaar bezuinigingsplan voor de overheid. De schulden van Argentinië aan het IMF zijn enorm gestegen de laatste 4 jaar.

Sinds hij aan de macht kwam in 2015 werd Macri geconfronteerd met maar liefst 5 nationale stakingen die massaal opgevolgd werden in zowat alle sectoren van de transportsector tot het onderwijs.

Alberto Fernadez klonk strijdvaardig na deze eerste overwinning: “ we zijn hier om een nieuw Argentinië te creëren en te stoppen met het vorige model. De Argentijnen hebben zich gerealiseerd dat de verandering van ons zal komen en niet van Macri. Fernandez belooft om de neoliberale hervormingen terug te draaien en de pensioenen opnieuw te verhogen.

Om de definitieve overwinning te behalen in oktober heeft de eerste kandidaat minstens 45 procent van de stemmen nodig of 40 procent van de stemmen met een verschil van 10 procent met de 2de plaats. Als er geen duidelijke winnaar is dan komt er een derde ronde op 24 november.

Wie is Cristina Kirchner?

Cristina Kirchner was presidente van Argentinië van 2007 tot 2015. Ze voerde een sociaal beleid, met o.a. gratis gezondheidszorg en gratis onderwijs. Ze zocht ook meer toenadering met de linkse golf in Latijns-Amerika en vond dat Latijns-Amerika meer moest opkomen voor zijn economische soevereiniteit. Onder Kirchner trad Argentinië ook toe tot Mercosur dit was een groep landen die als blok de internationale handel wou aanpakken.

Wie is Alberto Fernandez?

Alberto Fernandez is vooral bekend als de voormalige kabinetschef van wijlen president Ernesto Kirchner en hij was ook kabinetschef voor Cristina Kirchner gedurende haar eerste ambtsperiode. Kabinetschef in Argentinië betekend eigenlijk een soort van eerste minister. Daarna diende hij nog als adviseur bij Mercosur, het Latijns-Amerikaanse economische samenwerkingsverband.